Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

Μια πρωτότυπη εικαστική δημιουργία !

Την περασμένη εβδομάδα συναντηθήκαμε το Σάββατο πρωί στο σχολείο για να υποδεχθούμε μια καλεσμένη μας και να φτιάξουμε μαζί της μια πρωτότυπη κατασκευή ...

Η καλεσμένη μας ήταν η ζωγράφος και εικαστικός Δροσιά Τσέρη που τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται στα Κύθηρα και έχει δουλέψει πολλές φορές με παιδιά σε μορφή καλλιτεχνικού εργαστηρίου.

Κάτι τέτοιο είχαμε οργανώσει και εμείς για την δική μας ομάδα παιδιών. Ο στόχος μας ήταν τα παιδιά να δημιουργήσουν μια μεγάλη κατασκευή με ανακυκλώσιμα υλικά, χρώματα, πολύ φαντασία και κέφι !

Τα παιδιά είχαν συγκεντρώσει τα υλικά από το πρωί και περίμεναν να ξεκινήσουμε !


Όταν συγκεντρώθηκε όλη η ομάδα, η Δροσιά εξήγησε σε όλους το σκεπτικό της κατασκευής ... Σε ένα μεγάλο στρατσόχαρτο (με μήκος περίπου 7 μέτρα !) κάποια από τα παιδιά της ομάδας έπρεπε να ξαπλώσουν ώστε να φτιαχτεί το περίγραμμα των σωμάτων τους.

Έπειτα, ανά ζεύγη, θα δημιουργούσαν τις ολοκληρωμένες φιγούρες των συμμαθητών τους καθώς και το υπόλοιπο σκηνικό.









Τα παιδιά διάλεξαν σκηνικό παραλίας (από τώρα ονειρεύονται το καλοκαίρι ... δεν τα αδικώ !!!) και ξεκίνησαν να δίνουν ζωή στις φιγούρες που ήταν σχεδιασμένες στο χαρτί !

Όταν κάναμε διάλειμμα το μεσημέρι, το έργο μας ήταν κάπως έτσι ...


Μετά το διάλειμμα, άρχισαν να μπαίνουν οι περισσότερες λεπτομέρειες του σκηνικού καθώς και τα χρώματα (για τα σώματα, την άμμο και τον ουρανό). Σιγά σιγά το έργο άρχισε να παίρνει ζωή ενώ τα σώματα και τα σχέδια πήραν όγκο και διαστάσεις ....















Μετά από αρκετές ώρες η κατασκευή ήταν έτοιμη ! Αν και οι φωτογραφίες δεν αποδίδουν την ολοκληρωμένη εικόνα του έργου, φαίνεται τουλάχιστον εντυπωσιακό !

Θα περιμένουμε να στεγνώσουν οι κόλλες και τα χρώματα για να το κρεμάσουμε σε κάποιο διάδρομο στο σχολείο !







Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τη Δροσιά Τσέρη που έκανε ένα μεγάλο ταξίδι από τα Κύθηρα για να μας επισκεφτεί, να δουλέψει μαζί μας και να μας μεταφέρει λίγες από τις γνώσεις και την εμπειρία της.
Και οπωσδήποτε, το έργο που δημιούργησε μαζί μας θα μας θυμίζει την όμορφη και κεφάτη συνεργασία μας !

Θα βρείτε περισσότερες πληροφορίες για τις δημιουργίες της Δροσιάς στο site : Follow Your Art

Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Οι αετοί πετούν ψηλά !

Την περασμένη εβδομάδα πετάξαμε τον αετό που φτιάξαμε στο πρόγραμμα ...
Η ευκαιρία δόθηκε όταν όλο το σχολείο πήρε μέρος στην δεντροφύτευση στην παραλία του Αγίου Πέτρου.
Σε μια ανάπαυλα από τις εργασίες τα παιδιά πέταξαν και χάρηκαν με τον αετό, που όπως θα δείτε στις φωτογραφίες πέταξε ψηλά ... πολύ ψηλά !!!












και του χρόνου !!!

Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Η ιστορία ενός χαρταετού ...

Την προηγούμενη Κυριακή συγκεντρωθήκαμε στο σχολείο, η ομάδα του "Μην πετάξεις τίποτα" παρέα με μερικά ακόμα παιδιά και μεγάλους για να φτιάξουμε μια ακόμη κατασκευή, σχετική με τις ημέρες που έρχονται ... έναν χαρταετό !

Την ιδέα για την κατασκευή του χαρταετού μας την έδωσε η κα Σπαρτινού, υπεύθυνη του τμήματος Περιβαλλοντικών θεμάτων στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, στην Σύρο. Μας φάνηκε πολύ ωραία σαν ιδέα, τα παιδιά ενθουσιάστηκαν στο άκουσμά της και έτσι αποφασίσαμε να την υλοποιήσουμε.

Καταρχήν αναζητήσαμε και μάθαμε πληροφορίες για την ιστορία του χαρταετού ...

Ο χαρταετός μετρά χιλιάδες χρόνια ιστορίας και είναι αλήθεια πως η αποστολή του σε αυτή τη μακρά πορεία δεν ήταν να δίνει μόνο χαρά.
  • Πριν από 2400 χρόνια περίπου πέταξε ο πρώτος χαρταετός στην Κίνα ο οποίος ήταν φτιαγμένος από ξύλο.
  • Οι λαοί της ανατολής χρησιμοποίησαν τους χαρταετούς σε θρησκευτικές τελετές. Πολλοί έγραφαν σε ένα μικρό χαρτί τα προβλήματα και τις αρρώστιες τους και τα άφηναν να πετάξουν μακριά … Άλλοι έγραφαν τις ευχές τους και τις επιθυμίες τους, τις έστελναν στον ουρανό ώστε να μπορέσουν να εισακουστούν.
  • Έπειτα από εκατοντάδες χρόνια ο χαρταετός χρησιμοποιήθηκε και για στρατιωτικούς ή επιστημονικούς λόγους.
  • Το 1752 ο Βενιαμίν Φραγκλίνος έφτιαξε το αλεξικέραυνο αφού διαπίστωσε τον ηλεκτρισμό της ατμόσφαιρας και του κεραυνού με την βοήθεια ενός χαρταετού!
  • Το 1880 ο Αυστραλός Hargrave σχεδίασε ένα τεράστιο αετό κατάλληλο για τις μετεωρολογικές παρατηρήσεις.
  • Στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα, οι χαρταετοί χρησιμοποιήθηκαν για να σηκώνουν στρατιωτικούς παρατηρητές σε τέτοια ύψη από όπου θα μπορούσαν να παρατηρήσουν τις κινήσεις των εχθρών.
  • Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου (1939-1945), οι χαρταετοί χρησιμοποιήθηκαν σαν στόχοι βολής.

Μετά την ιστορική αυτή αναδρομή, πίσω στα πιο πρακτικά ζητήματα ...

Όλοι μας έχουμε πετάξει χαρταετό αλλά πως κατασκευάζεται ένας "σπιτικός" χαρταετός ; Για να βοηθηθούμε στην κατασκευή ζητήσαμε την βοήθεια ενός ειδικού, του κ. Νίκου Χαλά, ο οποίος, όπως μας δήλωσε, έχει φτιάξει εκατοντάδες χαρταετούς μέχρι τώρα ... η πείρα του λοιπόν μας ήταν πολύτιμη.

Για τον σκελετό του χαρταετού χρειαστήκαμε καλάμια ενώ για το χάρτινο κομμάτι χρησιμοποιήσαμε χάρτινα τραπεζομάντιλα (μετά από προτροπή του κ. Νίκου ότι είναι πιο ανθεκτικό υλικό και πιο εύχρηστο). Για την ουρά και το στόλισμα χρησιμοποιήσαμε κομμάτια από εφημερίδες και περιοδικά δεμένα με σπάγγο.

Στο slide show που ακολουθεί φαίνεται η διαδικασία κατασκευής του χαρταετού


και το τελικό αποτέλεσμα με την ομάδα σε πλήρη σύνθεση !!!


όπως βλέπετε ο χαρταετός μας δεν θα μπορούσε να έχει άλλο σύνθημα ...