Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

Κούκλα με την τεχνική παπιέ μασέ

Στις τελευταίες μας συναντήσεις φτιάξαμε (μεταξύ άλλων) μια κούκλα χρησιμοποιώντας "άχρηστα" και φθηνά υλικά και εφαρμόζοντας την τεχνική του papier mache ή παπιέ μασέ (*) στα ελληνικά.

Αφορμή για την κατασκευή αυτή στάθηκε ένα βιβλίο που περιέχει κατασκευές εμπνευσμένες από την αρχαία Ελλάδα.

Για την κατασκευή της κούκλας χρειαζόμαστε ένα πλαστικό μπουκάλι νερού, εφημερίδα, χαρτοταινία, χαρτί κουζίνας, ατλακόλ, λίγο χαρτί γκοφρέ, ένα μολύβι ή στυλό καθώς και λίγο χρώμα (π.χ. τέμπερες).

Αρχικά φτιάχνουμε τον σκελετό, χρησιμοποιώντας το μπουκάλι σαν βάση. Γύρω από το μολύβι δημιουργούμε με εφημερίδες τον όγκο του κεφαλιού και καλύπτουμε με χαρτοταινία. Με λίγο χαρτόνι φτιάχνουμε τη μύτη, ενώ με 2 κομμάτια εφημερίδας φτιάχνουμε τα χέρια, τα οποία κολλάμε στο μπουκάλι, πάλι με χαρτοταινία.



Με το γκοφρέ χαρτί δημιουργούμε ένα φόρεμα και το φοράμε στην κούκλα μας φροντίζοντας να ανοίξουμε 2 τρύπες για να περάσουμε από μέσα τα χέρια (καλό είναι το φόρεμα να κλείνει στο πίσω μέρος ... καλύπτοντας τυχόν ατέλειες ... !)

Μετά τα παραπάνω βήματα, φτιάχνουμε τον χαρτοπολτό αναμιγνύοντας χαρτί κουζίνας και ατλακόλ. Ανακατεύουμε και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει ένα ενιαίο και εύπλαστο μείγμα με το οποίο καλύπτουμε την επιφάνεια του κεφαλιού.

Αφήνουμε μια μέρα να στεγνώσει ο χαρτοπολτός ... το δικό μας αποτέλεσμα ήταν κάπως έτσι ...



Έπειτα, το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να βάψουμε το κεφάλι (πρόσωπο, μαλλιά ...) με χρώματα της αρεσκείας μας και η κούκλα μας είναι έτοιμη !




(*) Τεχνική papier mache (παπιέ μασέ): Είναι η τεχνική κατασκευής αντικειμένων με την επίστρωση βρεγμένων στρώσεων χαρτιού πάνω σε ένα καλούπι. Όταν το αντικείμενο στεγνώσει, μπορεί να ψηθεί σε ειδικό φούρνο και στη συνέχεια χρωματίζεται και ζωγραφίζεται.‘
Papier mache’ στα γαλλικά σημαίνει ‘μασημένο χαρτί’, γιατί μπορεί κάποιος να αυτοσχεδιάσει φτιάχνοντας με αυτόν τον τρόπο χαρτοπολτό. Στα τέλη του 18ου αιώνα ο Άγγλος βιοτέχνης Henry Clay ίδρυσε ένα εργαστήριο parier mache, που το 19ο αιώνα εξελίχθηκε σε ένα σημαντικό εργοστάσιο παραγώγής μικρών διακοσμητικών και χρηστικών αντικειμένων.