Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Η ιστορία ενός χαρταετού ...

Την προηγούμενη Κυριακή συγκεντρωθήκαμε στο σχολείο, η ομάδα του "Μην πετάξεις τίποτα" παρέα με μερικά ακόμα παιδιά και μεγάλους για να φτιάξουμε μια ακόμη κατασκευή, σχετική με τις ημέρες που έρχονται ... έναν χαρταετό !

Την ιδέα για την κατασκευή του χαρταετού μας την έδωσε η κα Σπαρτινού, υπεύθυνη του τμήματος Περιβαλλοντικών θεμάτων στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, στην Σύρο. Μας φάνηκε πολύ ωραία σαν ιδέα, τα παιδιά ενθουσιάστηκαν στο άκουσμά της και έτσι αποφασίσαμε να την υλοποιήσουμε.

Καταρχήν αναζητήσαμε και μάθαμε πληροφορίες για την ιστορία του χαρταετού ...

Ο χαρταετός μετρά χιλιάδες χρόνια ιστορίας και είναι αλήθεια πως η αποστολή του σε αυτή τη μακρά πορεία δεν ήταν να δίνει μόνο χαρά.
  • Πριν από 2400 χρόνια περίπου πέταξε ο πρώτος χαρταετός στην Κίνα ο οποίος ήταν φτιαγμένος από ξύλο.
  • Οι λαοί της ανατολής χρησιμοποίησαν τους χαρταετούς σε θρησκευτικές τελετές. Πολλοί έγραφαν σε ένα μικρό χαρτί τα προβλήματα και τις αρρώστιες τους και τα άφηναν να πετάξουν μακριά … Άλλοι έγραφαν τις ευχές τους και τις επιθυμίες τους, τις έστελναν στον ουρανό ώστε να μπορέσουν να εισακουστούν.
  • Έπειτα από εκατοντάδες χρόνια ο χαρταετός χρησιμοποιήθηκε και για στρατιωτικούς ή επιστημονικούς λόγους.
  • Το 1752 ο Βενιαμίν Φραγκλίνος έφτιαξε το αλεξικέραυνο αφού διαπίστωσε τον ηλεκτρισμό της ατμόσφαιρας και του κεραυνού με την βοήθεια ενός χαρταετού!
  • Το 1880 ο Αυστραλός Hargrave σχεδίασε ένα τεράστιο αετό κατάλληλο για τις μετεωρολογικές παρατηρήσεις.
  • Στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα, οι χαρταετοί χρησιμοποιήθηκαν για να σηκώνουν στρατιωτικούς παρατηρητές σε τέτοια ύψη από όπου θα μπορούσαν να παρατηρήσουν τις κινήσεις των εχθρών.
  • Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου (1939-1945), οι χαρταετοί χρησιμοποιήθηκαν σαν στόχοι βολής.

Μετά την ιστορική αυτή αναδρομή, πίσω στα πιο πρακτικά ζητήματα ...

Όλοι μας έχουμε πετάξει χαρταετό αλλά πως κατασκευάζεται ένας "σπιτικός" χαρταετός ; Για να βοηθηθούμε στην κατασκευή ζητήσαμε την βοήθεια ενός ειδικού, του κ. Νίκου Χαλά, ο οποίος, όπως μας δήλωσε, έχει φτιάξει εκατοντάδες χαρταετούς μέχρι τώρα ... η πείρα του λοιπόν μας ήταν πολύτιμη.

Για τον σκελετό του χαρταετού χρειαστήκαμε καλάμια ενώ για το χάρτινο κομμάτι χρησιμοποιήσαμε χάρτινα τραπεζομάντιλα (μετά από προτροπή του κ. Νίκου ότι είναι πιο ανθεκτικό υλικό και πιο εύχρηστο). Για την ουρά και το στόλισμα χρησιμοποιήσαμε κομμάτια από εφημερίδες και περιοδικά δεμένα με σπάγγο.

Στο slide show που ακολουθεί φαίνεται η διαδικασία κατασκευής του χαρταετού


και το τελικό αποτέλεσμα με την ομάδα σε πλήρη σύνθεση !!!


όπως βλέπετε ο χαρταετός μας δεν θα μπορούσε να έχει άλλο σύνθημα ...